Biersteiner Klassiek

 

De Biersteiner Klassiek is een ontwerp met een krachtig en stoer karakter. Deze biersteiner is gebaseerd op de echte Duitse aardewerken biersteiners van vroeger.  Het is een klassiek en stoer ontwerp.

De Biersteiner Klassiek is verkrijgbaar in drie verschillende maten. De standaarduitvoering heeft een inhoud van 0,5 liter. Daarnaast is deze biersteiner ook verkrijgbaar in een kleiner formaat, geschikt voor een flesje van 0,3 liter. Tot slot heeft De Blauwerij ook een extra grote variant ontworpen, deze heeft een inhoud van 2,0 liter.

Biersteiner Modern

 

De Biersteiner Modern is een ontwerp met een modern en strak karakter. De vorm van deze biersteiner laat de moderne vormen van aardewerk goed tot zijn recht komen en houdt daarnaast de klassieke vormen.

De Biersteiner 2 is verkrijgbaar is enkel verkrijgbaar in de standaardmaat van 0,5 liter.

De Producten

De producten van De Blauwerij worden geproduceerd van delfts aardewerk. Delfts Blauw werd traditioneel in Delft vervaardigd. Het product is ontstaan in de 16e eeuw. Delfts aardewerk is een krijtaardewerk: ‘faience’. Dit krijtaardewerk wordt ook gebruikt om de biersteiners te vervaardigen. Deze faience wordt gebakken op een temperatuur rond de 1200 graden.

Nadat de faience is gebakken en er een engobe-laag op is gebracht, kan de transfer worden aangebracht op het product. Deze transfer zal ervoor zorgen dat het een unieke en gepersonaliseerde bierstein wordt. Tot slot wordt er een glazuurlaag aangebracht op de bierstein. In de oven wordt deze glazuur vermengd met de transfer waarna de bierstein klaar is.

De Biersteiner wordt volledig op maat ontworpen naar de wensen en behoefte van de klant. Zo houdt De Blauwerij bij de ontwerpen rekening met het imago van de klant.

Naast de bierbrouwerijen zijn er voor dit product ook mogelijkheden voor andere bedrijven. De biersteiners van De Blauwerij kunnen ook ingezet worden op speciale evenementen of als relatiegeschenk dienen richting uw klanten. Zo zijn er dus voor veel verschillende bedrijven mogelijkheden bij dit product.

De Oorsprong

Met bierstein wordt een bierglas bedoeld meestal gemaakt van aardewerk, porcelein, silver, hout, cristal, glas of tin. Biersteiners zijn vaak versierd met tekeningen of andere ornamenten zoals deksels. De meest voorkomende biersteiner heeft een inhoud van een halve liter. Daarnaast worden er ook veel 1 liter biersteiners gebruikt.

Bierstein komt voort uit het duits ‘’Steinzeug’’ wat aardewerk betekent. Omdat de eerste  biersteiners voornamelijk gemaakt waren van aardewerk. In duitsland betekent het woord ‘’stein’’ steen. Hierdoor wordt er in Duitsland gepraat over een ‘’Krug’’ of ‘’Steinkrug’’ wat een afkorting is van het woord ‘’Steinzeugkrug’’ wat aardewerken kruik of drinkbeker betekent.

In voorgaande eeuwen werden biersteiners beschildert met tekeningen die betrekking hadden op de ontwikkelingen van die plaats en tijd. Omdat de biersteiners vooral populair waren tijdens de uitbraak van de zwarte pest, hebben veel biersteiners schilderingen die hiernaar verwijzen.

De toevoeging van deksels op biersteiners is ook een verwijzing naar de zwarte pest. Er wordt gedacht dat de deksels erop gezet werden om de zwarte pest geïnfecteerde vlooien en ander ongedierte uit het drinken te houden.

Vooral in Engeland waren metalen biersteiners met en glazen bodem erg populair. Tijdens bargevechten wordt de eerste klap vaak gegooid terwijl de ander een slok uit zijn glas neemt. Door de glazen bodem in de biersteiner te verwerken kan de drinker de klap zien aankomen.

Vanaf de 19e eeuw zijn biersteiners erg populair geworden onder verzamelaars en liefhebbers. Niet alleen individuelen verzamelen biersteiners. Veel musea doen hier ook aan mee. Biersteiners hebben een grote historische waarde door de beschilderingen die erop staan. Omdat meeste biersteiners behandeld zijn met een beschermlaag zijn deze tekeningen vaak over de jaren heen erg mooi en gaaf gebleven.